Hefeweizen - Pszeniczne jasne #2
Powtórka najbardziej klasycznego piwa pszenicznego z Bawarii. Przy ostatniej warce popełniono kilka błędów, stąd piwo dostało drugą szansę przed zacieraniem go bardziej na słodko.
Składniki
Zestaw BA Hefeweizen 13BLG 20l
- słód pszeniczny Weyermann® 2,5 kg,
- słód pilzneński Weyermann® 1,6 kg,
- słód Weyermann Carahell®,
- chmiel aromatyczny Spalt Select 30 g (granulat),
- drożdże Safbrew WB-06 11,5 g
Dodatkowo
- Woda niegazowana Saguaro (Lidl) 20l
Zacieranie
Łączny czas: 2 godziny 5 minut
Start 16:35.
20 min - podgrzewanie wody 15l do temperatury 47 stopni
10 min - przerwa ferulikowa 47-48 stopni
5 min - podgrzanie do 51 stopni
15 min - przerwa białkowa 53-54 stopnie
15 min - podgrzanie do 60 stopni
30 min -przerwa maltazowa 63 stopnie
10 min - podgrzanie do 70 stopni
20 min - podtrzymanie temperatury do 72 stopni
Filtrowanie
Łączny czas: 2 godziny 10 min
10 min - przelewanie do filtratora
30 min - przerwa na opadnięcie osadu
50 min - brzęczka przednia
40 min - wysładzanie (5+1,5,+3+1,5 zwykła woda)
Chmielenie
Łączny czas: 2 godziny 30 minut
70 min - doprowadzanie do wrzenia
80 min - chmielenie, w tym:
10 min - 10g chmiel
50 min - 10g chmiel
75 min - 10g chmiel
Chłodzenie
Łączny czas: 1 godzina 5 minut
50 min - chłodzenie
15 min - przelewanie do fermentatora
Po chmieleniu otrzymałem 15,5l z blg 14 w temperaturze 22 stopni.
Po dolaniu 4l prosto z butelki wody niegazowanej blg wyniosło 12 w temperaturze 20 stopni.
Fermentacja burzliwa
Łączny czas: 12 dni
26 maj 1:00 - dodanie drożdży po hydratacji
12 dni fermentacja burzliwa
Butelkowanie
2 Blg
Butelkowane z użyciem 160g glukozy
7 cze - zabutelkowane 37,5 butelek 0,5l
Uwagi
Fermentacja
Użyłem tylko połowy drożdży z saszetki po hydratacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Za każdą wskazówkę i pozostawienie po sobie oznak zainteresowania będę wdzięczny.