sobota, 26 maja 2012

Dziennik Piwowara - Warka #9 Piwo Pszeniczne Jasne (Hefeweizen) #2





Hefeweizen - Pszeniczne jasne #2


Powtórka najbardziej klasycznego piwa pszenicznego z Bawarii. Przy ostatniej warce popełniono kilka błędów, stąd piwo dostało drugą szansę przed zacieraniem go bardziej na słodko.

Składniki


Zestaw BA Hefeweizen 13BLG 20l
  • słód pszeniczny Weyermann® 2,5 kg,
  • słód pilzneński Weyermann® 1,6 kg,
  • słód Weyermann Carahell®,
  • chmiel aromatyczny Spalt Select 30 g (granulat),
  • drożdże Safbrew WB-06 11,5 g
Dodatkowo
  • Woda niegazowana Saguaro (Lidl) 20l


Zacieranie


Łączny czas: 2 godziny 5 minut

Start 16:35.
20 min - podgrzewanie wody 15l do temperatury 47 stopni
10 min - przerwa ferulikowa 47-48 stopni
5 min - podgrzanie do 51 stopni
15 min - przerwa białkowa 53-54 stopnie
15 min - podgrzanie do 60 stopni
30 min -przerwa maltazowa 63 stopnie
10 min - podgrzanie do 70 stopni
20 min - podtrzymanie temperatury do 72 stopni


Filtrowanie


Łączny czas: 2 godziny 10 min

  10 min - przelewanie do filtratora
30 min - przerwa na opadnięcie osadu
50 min - brzęczka przednia
40 min - wysładzanie (5+1,5,+3+1,5 zwykła woda)

Chmielenie


Łączny czas: 2 godziny 30 minut
70 min - doprowadzanie do wrzenia
80 min - chmielenie, w tym:
       10 min - 10g chmiel
       50 min - 10g chmiel
       75 min - 10g chmiel


Chłodzenie


Łączny czas: 1 godzina 5 minut

50 min - chłodzenie
15 min - przelewanie do fermentatora

Po chmieleniu otrzymałem 15,5l z blg 14 w temperaturze 22 stopni.
Po dolaniu 4l prosto z butelki wody niegazowanej blg wyniosło 12 w temperaturze 20 stopni.

Fermentacja burzliwa


Łączny czas: 12 dni

26 maj 1:00 - dodanie drożdży po hydratacji
12 dni fermentacja burzliwa


Butelkowanie


2 Blg
Butelkowane z użyciem 160g glukozy
7 cze - zabutelkowane 37,5 butelek 0,5l

Uwagi



Fermentacja
Użyłem tylko połowy drożdży z saszetki po hydratacji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Za każdą wskazówkę i pozostawienie po sobie oznak zainteresowania będę wdzięczny.