Składniki
Zestaw BA Bitter 10Blg 20l
- słód pale ale Weyermann - 3,2 kg,
- słód monachijski typ II Weyermann – 0,25 kg,
- słód karmelowy ciemny Caraaroma® - 0,15 kg,
- chmiel goryczkowy Challenger - 30 g (granulat),
- chmiel aromatyczny East Kent Goldings - 30 g (granulat),
- drożdże Safale S-04 11,5g
- Woda niegazowana Saguaro (Lidl) 20l
Zacieranie
Łączny czas: 2 godziny
50 min - podgrzewanie wody 8l do temperatury 69 stopni, po dodaniu słodów temp 66 stopni (jeden palnik)
60 min - przerwa 66-68 stopni, trudna do utrzymania ze względu na gęsty zacier
10 min - podgrzanie do 76 stopni przez dolanie 5l prawie wrzącej wody
Filtrowanie
Łączny czas: 2 godziny 30 min
15 min - przelewanie do filtratora
35 min - przerwa na opadnięcie osadu
100 min - filtracja i wysładzanie 9l wody zwykłej przegotowanej
100 min - filtracja i wysładzanie 9l wody zwykłej przegotowanej
Chmielenie
Łączny czas: 2 godziny 35 minut
85 min - doprowadzanie do wrzenia
70 min - chmielenie, w tym:
10 min - 30g chmiel goryczkowy Challenger
50 min - 15g chmiel aromatyczny East Kent Goldings
69 min - 15g chmiel aromatyczny East Kent Goldings
69 min - 15g chmiel aromatyczny East Kent Goldings
Chłodzenie
Łączny czas: 80 minut
60 min - chłodzenie do 22 stopni
20 min - przelewanie do fermentatora
Po chmieleniu otrzymałem 13l z blg 16.
Po dolaniu 5l prosto z butelki wody niegazowanej blg wyniosło 10.
Brakujące 2l zapewne ze względu na zbyt słabe wysładzanie i filtrowanie...
Brakujące 2l zapewne ze względu na zbyt słabe wysładzanie i filtrowanie...
Fermentacja burzliwa
Łączny czas: 7 dni
12 maj 23:00 - dodanie drożdży Safale S-04, pół saszetki po hydratacji
7dni - fermentacja cicha
14 maj - 4 Lg
14 maj - 4 Lg
Fermentacja cicha
Łączny czas: 14 dni
19 maj - przelanie na fermentację cichą
Po oddzieleniu osadu pozostało 16,5l
14 dni - fermentacja cicha
Butelkowanie
2Blg
Butelkowane z użyciem 168g glukozy
2 cze - zabutelkowane 33 butelki 0,5l
Uwagi
Fermentacja
Użyłem tylko połowy drożdży z saszetki po hydratacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Za każdą wskazówkę i pozostawienie po sobie oznak zainteresowania będę wdzięczny.