niedziela, 13 maja 2012

Dziennik Piwowara - Warka #8 Piwo Bitter


Składniki


Zestaw BA Bitter 10Blg 20l
  • słód pale ale Weyermann - 3,2 kg, 
  • słód monachijski typ II Weyermann – 0,25 kg, 
  • słód karmelowy ciemny Caraaroma® - 0,15 kg, 
  • chmiel goryczkowy Challenger - 30 g (granulat), 
  • chmiel aromatyczny East Kent Goldings - 30 g (granulat), 
  • drożdże Safale S-04 11,5g
Dodatkowo
  • Woda niegazowana Saguaro (Lidl) 20l


Zacieranie


Łączny czas: 2 godziny

50 min - podgrzewanie wody 8l do temperatury 69 stopni, po dodaniu słodów temp 66 stopni (jeden palnik)
60 min - przerwa 66-68 stopni, trudna do utrzymania ze względu na gęsty zacier
10 min - podgrzanie do 76 stopni przez dolanie 5l prawie wrzącej wody


Filtrowanie


Łączny czas: 2 godziny 30 min
15 min - przelewanie do filtratora
35 min - przerwa na opadnięcie osadu
100 min - filtracja i wysładzanie 9l wody zwykłej przegotowanej

Chmielenie


Łączny czas: 2 godziny 35 minut
85 min - doprowadzanie do wrzenia
70 min - chmielenie, w tym:
       10 min - 30g chmiel goryczkowy Challenger
       50 min - 15g chmiel aromatyczny East Kent Goldings
       69 min - 15g chmiel aromatyczny East Kent Goldings


Chłodzenie


Łączny czas: 80 minut
60 min - chłodzenie do 22 stopni
20 min - przelewanie do fermentatora

Po chmieleniu otrzymałem 13l z blg 16.
Po dolaniu 5l prosto z butelki wody niegazowanej blg wyniosło 10.
Brakujące 2l zapewne ze względu na zbyt słabe wysładzanie i filtrowanie...

Fermentacja burzliwa


Łączny czas: 7 dni

12 maj 23:00 - dodanie drożdży Safale S-04, pół saszetki po hydratacji 
7dni - fermentacja cicha
14 maj - 4 Lg


Fermentacja cicha


Łączny czas: 14 dni
19 maj - przelanie na fermentację cichą
Po oddzieleniu osadu pozostało 16,5l
14 dni - fermentacja cicha


Butelkowanie


2Blg
Butelkowane z użyciem 168g glukozy
2 cze - zabutelkowane 33 butelki 0,5l

Uwagi


Fermentacja
Użyłem tylko połowy drożdży z saszetki po hydratacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Za każdą wskazówkę i pozostawienie po sobie oznak zainteresowania będę wdzięczny.