niedziela, 29 kwietnia 2012

Dziennik Piwowara - Warka #7 Piwo Dry Stout


Składniki


Zestaw BA Dry Stout 12BLG 20l
  • słód pale ale Weyermann® 3,2 kg,
  • płatki jęczmienne 0,5 kg,
  • jęczmień palony 0,3 kg,
  • słód karmelowy Carafa® II 0,1 kg,
  • chmiel goryczkowy Challenger (UK) granulat 30 g,
  • drożdże dolnej fermentacji Safale S-04 11,5 g
Dodatkowo
  • Woda niegazowana Saguaro (Lidl) 25l


Zacieranie


Łączny czas: 1 godziny 55 minut

Start 10:10.
20 min - podgrzewanie wody 12l do temperatury 69 stopni, po dodaniu słodów temp 67 stopni
45 min - przerwa 67 stopni
10 min - negatywna próba jodowa
10 min - dodane słody ciemne i jęczmień palony
10 min - podgrzanie do 72 stopni
20 min - podgrzanie do 76 stopni


Filtrowanie


Łączny czas: 2 godziny 25 min

  5 min - przelewanie do filtratora
50 min - przerwa na opadnięcie osadu
90 min - filtracja i wysładzanie 5l wody lidl, 6,5l wody zwykłej przegotowanej
Otrzymano 22l brzęczki

Chmielenie


Łączny czas: 2 godziny 15 minut
75 min - doprowadzanie do wrzenia
60 min - chmielenie, w tym:
       05 min - 20g chmiel
       40 min - 10g chmiel


Chłodzenie


16:45 - 17:40
Łączny czas: 55 minut

35 min - chłodzenie do 22 stopni
20 min - przelewanie do fermentatora

Po chmieleniu otrzymałem 16l z blg 15.
Po dolaniu 4l prosto z butelki wody niegazowanej blg wyniosło 12.

Fermentacja burzliwa


Łączny czas: 13 dni

29 kwi 17:45 - dodanie drożdży Safale S-04, pół saszetki po hydratacji 
13 dni - przewidywany czas fermentacji


Fermentacja cicha


Łączny czas: 21 dni

12 maj - przelanie na cichą
21 dni - przewidywany czas fermentacji


Butelkowanie


Butelkowane z użyciem 130g glukozy.
2 cze - zabutelkowane 38 butelek 0,5l


Uwagi

Filtracja
Wykorzystałem filtrator z oplotu własnej produkcji. Efekt to skrócenie czasu filtracji o 1,5h.


Fermentacja
Użyłem tylko połowy drożdży z saszetki po hydratacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Za każdą wskazówkę i pozostawienie po sobie oznak zainteresowania będę wdzięczny.