sobota, 21 kwietnia 2012

Dziennik Piwowara - Warka #6 Piwo Pszeniczne Jasne (Hefeweizen)




Hefeweizen - Pszeniczne jasne


Najbardziej klasyczne piwo pszeniczne, oryginalnie warzone w Bawarii. Treściwe, orzeźwiające, dobrze nasycone dwutlenkiem węgla, delikatnie kwaskowe, z niewielką ilością goryczki, w zapachu bananowo-goździ kowe.

Składniki


Zestaw BA Hefeweizen 13BLG 20l
  • słód pszeniczny Weyermann® 2,5 kg,
  • słód pilzneński Weyermann® 1,6 kg,
  • słód Weyermann Carahell®,
  • chmiel aromatyczny Spalt Select 30 g (granulat),
  • drożdże Safbrew WB-06 11,5 g
Dodatkowo
  • Woda niegazowana Saguaro (Lidl) 25l


Zacieranie


Łączny czas: 2 godziny 55 minut

Start 13:00.
20 min - podgrzewanie wody 15l do temperatury 50 stopni, po dodaniu słodów temp 47 stopni
30 min - przerwa ferulikowa 45-47 stopni
15 min - podgrzanie do 50 stopni
15 min - przerwa białkowa 53 stopnie
20 min - podgrzanie do 60 stopni
30 min -przerwa maltazowa
20 min - podgrzanie do 72 stopni
25 min - podtrzymanie temperatury do 72 stopni


Filtrowanie


Łączny czas: 3 godziny 40 min

  5 min - przelewanie do filtratora
40 min - przerwa na opadnięcie osadu
55 min - brzęczka przednia
30 min - przerwa na opadnięcie osadu
100 min - wysładzanie

14l początkowe + 10l słodzenia = 24l

Filtrowałem bardzo małym strumieniem.... ale za to bardziej klarowne.

Chmielenie


Łączny czas: 2 godziny 40 minut

80 min - doprowadzanie do wrzenia
80 min - chmielenie, w tym:
       10 min - 10g chmiel
       50 min - 10g chmiel
       75 min - 10g chmiel


Chłodzenie


Łączny czas: 1 godzina 5 minut

55 min - chłodzenie
10 min - przelewanie do fermentatora

Po chmieleniu otrzymałem 15,5l z blg 15.
Po dolaniu 4,5l prosto z butelki wody niegazowanej blg wyniosło 10

Fermentacja burzliwa


Łączny czas: 7 dni

21 kwi 23:45 - dodanie drożdży
7 dni fermentacja burzliwa

Butelkowanie


28 kwi  - 40 butelek 0,5 z dodatkiem 160g glukozy

Uwagi


Gotowanie
Użycie trzech palników na płycie ceramicznej zamiast jednego skraca znacznie czas podgrzewania i gotowania brzęczki.

Filtracja
Trwała dłużej niż ostatnio, przypuszczam że przez pszenice. Ale takze puszczałem bardzo mały strumień, aby brzęczka była klarowna. Poskutkowało.
Po brzęczce przedniej, zacząłem gotować wszystko do chmielenia. Oszczędziłem tak sporo czasu.

Chłodzenie
Tym razem nowy patent. Brzęczka razem z garnkiem ląduje w wannie. Ruch zimnej wody spowodowany prysznicem oraz mieszanie brzęczki przez pierwsze 30 min chłodzenia pozwala na schłodzenie całości w 1h. Pozostałe 30 min osad opada na dno.

Fermentacja
Użyłem tylko połowy drożdży z saszetki po hydratacji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Za każdą wskazówkę i pozostawienie po sobie oznak zainteresowania będę wdzięczny.