Hefeweizen - Pszeniczne jasne
Najbardziej klasyczne piwo pszeniczne, oryginalnie warzone w Bawarii. Treściwe, orzeźwiające, dobrze nasycone dwutlenkiem węgla, delikatnie kwaskowe, z niewielką ilością goryczki, w zapachu bananowo-goździ kowe.
Składniki
Zestaw BA Hefeweizen 13BLG 20l
- słód pszeniczny Weyermann® 2,5 kg,
- słód pilzneński Weyermann® 1,6 kg,
- słód Weyermann Carahell®,
- chmiel aromatyczny Spalt Select 30 g (granulat),
- drożdże Safbrew WB-06 11,5 g
Dodatkowo
- Woda niegazowana Saguaro (Lidl) 25l
Zacieranie
Łączny czas: 2 godziny 55 minut
Start 13:00.
20 min - podgrzewanie wody 15l do temperatury 50 stopni, po dodaniu słodów temp 47 stopni
30 min - przerwa ferulikowa 45-47 stopni
15 min - podgrzanie do 50 stopni
15 min - przerwa białkowa 53 stopnie
20 min - podgrzanie do 60 stopni
30 min -przerwa maltazowa
20 min - podgrzanie do 72 stopni
25 min - podtrzymanie temperatury do 72 stopni
Filtrowanie
Łączny czas: 3 godziny 40 min
5 min - przelewanie do filtratora
40 min - przerwa na opadnięcie osadu
55 min - brzęczka przednia
30 min - przerwa na opadnięcie osadu
100 min - wysładzanie
14l początkowe + 10l słodzenia = 24l
Filtrowałem bardzo małym strumieniem.... ale za to bardziej klarowne.
Chmielenie
Łączny czas: 2 godziny 40 minut
80 min - doprowadzanie do wrzenia
80 min - chmielenie, w tym:
10 min - 10g chmiel
50 min - 10g chmiel
75 min - 10g chmiel
Chłodzenie
Łączny czas: 1 godzina 5 minut
55 min - chłodzenie
10 min - przelewanie do fermentatora
Po chmieleniu otrzymałem 15,5l z blg 15.
Po dolaniu 4,5l prosto z butelki wody niegazowanej blg wyniosło 10
Fermentacja burzliwa
Łączny czas: 7 dni
21 kwi 23:45 - dodanie drożdży
7 dni fermentacja burzliwa
Butelkowanie
28 kwi - 40 butelek 0,5 z dodatkiem 160g glukozy
Uwagi
Gotowanie
Użycie trzech palników na płycie ceramicznej zamiast jednego skraca znacznie czas podgrzewania i gotowania brzęczki.
Filtracja
Trwała dłużej niż ostatnio, przypuszczam że przez pszenice. Ale takze puszczałem bardzo mały strumień, aby brzęczka była klarowna. Poskutkowało.
Po brzęczce przedniej, zacząłem gotować wszystko do chmielenia. Oszczędziłem tak sporo czasu.
Chłodzenie
Tym razem nowy patent. Brzęczka razem z garnkiem ląduje w wannie. Ruch zimnej wody spowodowany prysznicem oraz mieszanie brzęczki przez pierwsze 30 min chłodzenia pozwala na schłodzenie całości w 1h. Pozostałe 30 min osad opada na dno.
Fermentacja
Użyłem tylko połowy drożdży z saszetki po hydratacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Za każdą wskazówkę i pozostawienie po sobie oznak zainteresowania będę wdzięczny.