India Pale Ale
Piwo warzone dla brytyjskich wojsk kolonialnych. Silnie chmielone z dużą dawką alkoholu.
Składniki
Zestaw BA IPA 14BLG 20l
- słód Pale Ale Weyermann 4,4 kg,
- słód karmelowy Caraamber® Weyermann 0,3 kg,
- chmiel Marynka 40g (granulat),
- chmiel Challenger 20 g (granulat),
- chmiel Fuggles 30 g (granulat),
- drożdże Safale US-05 11,5g
Zacieranie
Łączny czas: 3 godziny 25 minut
Start 13:15.
90 min - podgrzewanie wody 17l do temperatury 73 stopni, po dodaniu słodów temp 70 stopni, zmniejszona do 68 stopni po dolaniu 0,5 zimnej wody
60 min - zacieranie infuzyjne w temperaturze 68-66 stopni
30 min - podgrzanie do 72 stopni
5 min - próba jodowa, wynik
30 min - podgrzanie do 76 stopni
Filtrowanie
Łączny czas: 2 godziny
10 min - przelewanie do filtratora
30 min - przerwa na opadnięcie osadu
14l początkowe + 10l słodzenia = 24l
Chmielenie
Łączny czas: 3 godziny 25 minut
140 min - doprowadzanie do wrzenia
65 min - chmielenie, w tym:
5 min - marynka
35 min - challenger
62 min - Fuggles
35 min - challenger
62 min - Fuggles
Po odparowaniu 20l.
Chłodzenie
20 min - przelewanie do fermentatora
95 min - chłodzenie
Blg 13.
Fermentacja burzliwa
Łączny czas: 7 dni
14 kwi 1:15 - dodanie drożdzy
7 dni - fermentacja burzliwa
Fermentacja cicha
Łączny czas: 8 dni
21 kwi - przelanie na cichą
8 dni - czas frmentacji
Butelkowanie
29 kwi z dodatkiem 165g glukozy (7,5g na 0,5).
Uwagi
Pierwsza warka sposobem zacierania. Łączny czas przygotowania brzęczki 12 godzin. Straty czasu na podgrzewaniu na płycie ceramicznej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Za każdą wskazówkę i pozostawienie po sobie oznak zainteresowania będę wdzięczny.