Coopers Wheat Beer
Swoją przygodę z warzeniem piwa rozpoczynam z ulubionym gatunkiem piwa - jasnym pszenicznym. Ponieważ wiele czytałem, że nie powinno się zaczynać od razu od zacierania zdecydowałem się na Brewkit Coopers Wheat Beer - australijskie piwo pszeniczne.
Zamiast cukru zdecydowałem się użyć ekstraktu słodowego pszenicznego. Puszka 1,7kg powinna wystarczyć.
Zestaw Coopers Wheat Beer składa się z puszki ekstraktu 1,7kg oraz z drożdży piwowarskich.
Ja zdecydowałem się podmienić drożdże na Safbrew WB-06, które nadają piwie mocniejsze bananowe i goździkowe aromaty.
Prezentacja nowego sprzętu - termometru ...
... i łyżki piwowarskiej.
Gotowanie
Zaczynamy o zagotowania 3l wody. Niestety nieświadomy fachu używam wody z kranu, twardej krakowskiej wody. Do pszenicznego powinna być miękka.
Czekając na zagotowanie wody, przez 10 minut kąpię w gorącej wodzie ekstrakty. Temperatura sprawia że ekstrakt jest rzadki i łatwiej go przelać z puszki.
Przelewam kolejno ekstrakty. Najpierw Ekstrakt pszeniczny WES...
... a następnie Coopers Wheat Beer.
Międzyczasie nieświadomy ile czasu będzie potrzebne na schłodzenie brzęczki, wykonuję hydratację drożdży.
Po zagotowanie ekstraktów, przelewam całość do fermentatora. Uzupełniam do 21l, wcześniej przegotowaną wodą z kranu.
Brzęczka chłodzi się na zewnątrz. Temperatura 4 stopnie powinna zrobić swoje.
Kilka godzin gdy brzęczka ma temperaturę 25 stopni, dodaj drożdże.
Fermentacja rozpoczyna się jeszcze tego samego dnia. Wieczorem widać piękną ładną pianę.
Niestety w nocy przez przypadek przestawia się termometr w piecu ogrzewającym mieszkanie, i temperatura w mieszkaniu wzrasta do 28 stopni. Brzeczka stała przy kaloryferze co skutecznie zabiło drożdże. Rano pianki brak. Decyduje się na dodanie drożdży z zestawu Coopers Wheat Beer. Piwo uratowane :)
Na następny dzień wygląda tak:
Dwa dni później...
Trzy dni później...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Za każdą wskazówkę i pozostawienie po sobie oznak zainteresowania będę wdzięczny.