piątek, 13 kwietnia 2012

Dziennik Piwowara - Warka #5 Piwo India Pale Ale


India Pale Ale


Piwo warzone dla brytyjskich wojsk kolonialnych. Silnie chmielone z dużą dawką alkoholu.


Składniki


Zestaw BA IPA 14BLG 20l
  • słód Pale Ale Weyermann 4,4 kg,
  • słód karmelowy Caraamber® Weyermann 0,3 kg,
  • chmiel Marynka 40g (granulat),
  • chmiel Challenger 20 g (granulat),
  • chmiel Fuggles 30 g (granulat),
  • drożdże Safale US-05 11,5g



Zacieranie


Łączny czas: 3 godziny 25 minut

Start 13:15.
90 min - podgrzewanie wody 17l do temperatury 73 stopni, po dodaniu słodów temp 70 stopni, zmniejszona do 68 stopni po dolaniu 0,5 zimnej wody
60 min - zacieranie infuzyjne w temperaturze 68-66 stopni
30 min - podgrzanie do 72 stopni
  5 min - próba jodowa, wynik
30 min - podgrzanie do 76 stopni

Filtrowanie


Łączny czas: 2 godziny

10 min - przelewanie do filtratora
30 min - przerwa na opadnięcie osadu
80 min - filtracja

14l początkowe + 10l słodzenia = 24l

Chmielenie


Łączny czas: 3 godziny 25 minut

140 min - doprowadzanie do wrzenia
  65 min - chmielenie, w tym:
         5 min - marynka
       35 min - challenger
       62 min - Fuggles

Po odparowaniu 20l.

Chłodzenie


Łączny czas: 1 godzina 55 minut

20 min - przelewanie do fermentatora
95 min - chłodzenie

Blg 13.


Fermentacja burzliwa


Łączny czas: 7 dni

14 kwi 1:15 - dodanie drożdzy
7 dni - fermentacja burzliwa

Fermentacja cicha


Łączny czas: 8 dni

21 kwi - przelanie na cichą
8 dni - czas frmentacji

Butelkowanie


29 kwi z dodatkiem 165g glukozy (7,5g na 0,5).

Uwagi


Pierwsza warka sposobem zacierania. Łączny czas przygotowania brzęczki 12 godzin. Straty czasu na podgrzewaniu na płycie ceramicznej.


Zdjęcia i opis warzenia piwa >>



Etykieta piwa 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Za każdą wskazówkę i pozostawienie po sobie oznak zainteresowania będę wdzięczny.